Vilniaus verslo centrai

Verslo centrų koncentracija ir toliau išlieka įprastose vietose, t.y. Konstitucijos pr. bei jo prieigos ir Goštauto gatvė. Aktyvi verslo centrų plėtra vykdoma prie Žalgirio gatvės, nedideli klasteriai susidarę Perkūnkiemyje, Šiaurės miestelyje, Pilaitės prospekte bei Senamiestyje.

2019 metais Vilniuje rinkai buvo pasiūlyta apie 54,000 kv. m naujo biurų ploto, o bendras rinkos dydis išaugo iki 721,000 kv. m nuomojamo ploto. 2020-2021 metų perspektyvoje suplanuota ar pradėta plėtoti tiek projektų, kad juos pabaigus Vilniaus modernių verslo centrų rinkos dydis peržengtų milijono kvadratinių metrų ribą. Visgi, prasidėjęs karantinas, greičiausiai pakoreguos kai kurių vystytojų planus, bet kol kas sunku spręsti, kiek stipriai šios korekcijos pakeis ankstesnes plėtros projekcijas.

Didžiausią iššūkį patirs ir jau patiria žemesnės klasės verslo centrai, kurie sensta tiek fiziškai, tiek ir morališkai, todėl praranda patrauklumą. O tokia augančios konkurencijos aplinka jų valdytojams yra išties nepalanki, tad pastarieji greičiausiai turės rinktis iš dviejų alternatyvų: a) investuoti į verslo centrų atnaujinimą, arba b) mažinti nuomos kainą.

Informacija apie įvykusius verslo centrų pirkimo – pardavimo sandorius

Po rekordinių 2019 metų verslo centrų įsigijimų rinkoje, buvo galima tikėtis didelio aktyvumo ir 2020 metais, tačiau COVID-19 situaciją pakoregavo iš esmės. Investuotojai atsitraukė: vieni nusiteikę palaukti ir pažiūrėti, kas bus toliau, kiti – pavyzdžiui, užsienio investuotojai, net neturi galimybių atvykti į Lietuvą ir realiai susipažinti su parduodamu turtu, todėl įsigijimo procesas yra sustojęs. Šių metų I ketv. įvyko vienintelis stambus, t.y. IBC verslo centro, įsigijimas, kuris iš esmės jau buvo suderėtas anksčiau. Naujų įsigijimų veikiausiai šiais metais bus mažiau, o tai reiškia, kad galime matyti pokyčius ir pelningumo normoje, kuri bus palankesnė pirkėjams. Iki šiol absoliuti dauguma verslo centrų sandorių buvo sudaryta su 6-8 proc. pelningumo norma.

Naujų sutarčių nuomos kainos verslo centruose ir toliau išlieka stabilios. Šiuo metu A ir B klasės patalpas galima išsinuomoti atitinkamai po 14 – 17 ir 9 – 13 Eur/ kv. m/mėn. Tikėtina, kad dėl koronaviruso dalis įmonių nebus pajėgios išsilaikyti turimose patalpose, dalis įmonių mažinsis nuomojamą plotą, dar kiti greičiausiai bandys persiderėti nuomos sąlygas, todėl, greičiausiai, artimiausiu metu matysime tam tikrus defliacinius procesus šiame segmente.

Biurų nuomos kainos A ir B klasės verslo centruose Vilniuje

Intensyvi biurų plėtra lėmė, kad po truputį pradėjo didėti vakansijos lygis, ypač žemesnės klasės segmente. Tikėtina, kad nuosaikias vakansijų augimo prognozes 2020-iesiems artimiausiu metu reikės koreguoti į blogesnę pusę, bet kol kas dar anksti įvardinti galimus pokyčius, nes dar nėra aišku kaip seksis išeiti iš karantino ir grįžti į įprastą rėžimą.

A ir B klasės biurų laisvo ploto dalis